Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  06.06.2020: Forsiden

Nordstjernen fredet

M/S Nordstjernen ved kai på Sortland 19. oktober 2007.

I dag freder Riksantikvaren M/S Nordstjernen. Skipet avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars 2012 og har med sine 56 år i rute, seilt lengst i Hurtigrutens stolte historie.

Av: Per Rydheim Publisert: 19.12.12 kl. 16:28
<- Tilbake til: Forsiden

- Hurtigruten representerer selve livsnerven for store deler av befolkningen langs kysten. Med fredning av M/S Nordstjernen er et av kystfartens viktigste kulturminner fredet, sier riksantikvaren Jørn Holme.

Unikt skip

Nordstjernen er det siste gjenværende skip i hurtigruten, uten betydelige endringer fra sin tid i hurtigrutefart, som ble bygget over de samme linjer som mellomkrigsgenerasjonen.  Det ble levert i 1956 til Det Bergenske Dampskibsselskab, og har frem til 22.03.2011 gått i hurtigrutefart, med periodevis avbrekk fra 1994 – 2008. Skipet er et fremdragende eksempel 1950-talls utsmykking av skipsinteriør og blir ansett som et seilende galleri for norsk samtidskunst.

Tross alderen er skipet i god stand. Det ligger for tiden i Gdansk hos verftet til reder Jarle Rasmussen for oppussing og klassing. Etter det SkipsMagasinet erfarer skal skipet sandblåstes, males, og settes i det ytre tilbake til tiden da Det Bergenske Dampskibsselskab hadde det.  Skipet har også fått Bergen som hjemmehavn.

Engasjerer

Hurtigruten er en av de mest kjente sjøreiser i verden. Den har- og er enda viktig for norsk transport og turistnæring. Mange nordmenn har reist med M/S Nordstjernen og interessen for skipets skjebne har vært stor. Både i inn og utland.

Allerede i 2007 ble Nordstjernen erklært verneverdig av Riksantikvaren. I juni i år ble skipet varslet fredet og i november midlertidig fredet. Nå er den endelige fredningen vedtatt.

Fredningens omfang

Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyrt, samt kunstnerisk utsmykking. Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.

 

<script language="javascript" src="http://webstat.no/?br/perry"></script>comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics