Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  11.07.2020: Forsiden

Shopper medarbeidere til nye rigger

Illustrasjonsfoto: SognaOffshore.no

Frykter det rammer de etablerte aktørene.

Av: Redaksjonen Publisert: 28.03.14 kl. 12:16
<- Tilbake til: Forsiden

Det melder fagforeningen Industri Energi i en artikkel på sine sider.

Det er ventet at antall rigger på sokkelen vil stige fra dagens 38 til 50 innen 2016. Det betyr at riggselskapene må ansette rundt 3000 nye riggansatte. I tillegg kommer mannskaper til forpleiningen, samt mannskaper innen oljeservice området.  Totalt kan det dreie seg om 3500 nyansettelser for å bemanne opp riggene.

Hvordan få nok folk?

Det store spørsmålet er hvordan selskapene skal klare å skaffe kompetente folk til stillingene. - Det er en kjempe utfordring for riggselskapene. Slik situasjonen er nå er det rett og slett ikke mulig å skaffe så mange folk som har den nødvendige erfaringen og kompetansen. Derfor begynner riggselskapene og «stjele» mannskaper fra hverandre og nå ser vi at det tar helt av med lønninger utenfor tariffer, sier Arild Berntsen på fagforeningens hjemmesider.

Lurer du på om du har kompetansen å erfaringen som skal til for å få jobb på rigg? SE HER:

Lokker med saftige bonuser

Berntsen opplever at etablerte rigg-selskaper, som har brukt årevis på å lære opp folk, nå utfordres av nye riggaktører som mangler folk med kompetanse og erfaring.

-Når det kommer en ny rigg til landet må den bemannes med kompetent personell. Da må selskapet ut i markedet og "shoppe" folk. Det vil si å lokke med lønn, bonuser og andre goder. Det svekker de etablerte selskapene, sier han.

Men selv det er ikke nok for å dekke behovet for folk. Riggselskapene må også lokke til seg folk fra andre næringer som fra landindustrien, maritime næringer og verftsindustrien. Og de trenger økt arbeidsinnvandring.

-De nye folkene har verken kompetanse eller erfaring innenfor riggområdet. Den høye aktiviteten og tempoet gjør at vi ikke klarer å trene opp nyansatte raskt nok. Det går for fort i svingene, sier Berntsen.

Noen selskaper utbetaler årlige bonuser til sine ansatte som velger å være igjen i bedriften.

-Likevel opplever vi at det er en stadig utskifting av folk. Dermed lærer ikke folk riggen og kollegaene sine å kjenne. I tillegg skjer det økt arbeidsinnvandring som kan skape utfordringer både for HMS-kultur og språk.

-Kontinuitet er veldig viktig. Og aktivitetstempoet må ikke gå fortere enn selskapene klarer å håndtere. Hele næringen må passe på at tempoet ikke går utover sikkerheten. Vi må ha kvalifisert personell på riggene. Når det er mange nye og uerfarne folk på en rigg blir man mer sårbar for uønskede hendelser om bord, advarer Berntsen, som også advarer mot ulykker kan inntreffe som økt aktivitetsnivå nærmeste årene.

<script language="javascript" src="http://webstat.no/?br/perry"></script>comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics