Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  24.10.2020: Forsiden

Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil

Tidligere toppsjef i Statoil HELGE LUND.

Statoil-styret har ennå ikke sagt noe om hvem som overtar stillingen som konsernsjef etter Helge Lund. Oljeanalytikere deler derimot gjerne sine vurderinger.

Av: NTB Publisert: 04.01.15 kl. 11:40
<- Tilbake til: Forsiden

Den siste uka har ryktene rundt aktuelle kandidater og prosessen rundt avgjørelsen toppet seg. Stavanger Aftenblad var først ute med oppslag om konsernsjef Rune Bjerke i DNB som heteste kandidat, noe kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB var rask til å avvise:

– Rune Bjerke er ikke kandidat til å ta over topplederjobben i Statoil, sa Midteide til DN samme dag.

Deretter kunne DN avsløre at Statoil-styret har gitt den danske headhunteren Tobias Petri oppdraget med å finne ny konsernsjef. Avisen har listet opp aktuelle kandidater internt og eksternt, men verken Petri eller Statoil har ønsket å uttale seg om saken.

– Vi ber om forståelse for at vi ikke ønsker å kommentere noe av dette nå. Vi er opptatt av å ha en god prosess og vil formidle avgjørelsen når den er klar, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til NTB.

Før påske

Ifølge DN skal Petri ha peilet seg inn på fire konserndirektører i Statoil: Lars Christian Bacher, John Knight, Arne Sigve Nylund og Torgrim Reitan. I tillegg skal PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen ha vært til intervju. Reinhardsen har til DN nektet for å være aktuell til Statoil-jobben. Tidligere har sjefene Jørgen Kildahl i E.on, Pål Kibsgaard-Petersen i Schlumberger, Øystein Løseth i Vattenfall, Steinar Våge i Conoco Phillips Norge og Rune Bjerke i DNB vært nevnt.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities sier til NTB at han tror en avgjørelse vil komme før påske, med tiltredelse før sommeren:

– Det må de vel klare. Forrige gang ble Olav Fjells avgang kjent i september, Helge Lund begynte i august året etter. Velger de en intern kandidat denne gangen, kommer nok vedkommende på plass raskt.

Ekstern vs. intern

Omdal tilhører flertallet av analytikerne som holder en knapp på at valget faller på en ekstern kandidat:

– Statoil har aldri hentet inn en leder internt før. Skulle de gjort det nå, mener jeg konstituert konsernsjef Eldar Sætre ville vært best kvalifisert, men han har allerede gjort det klart at han ikke vil ha jobben. Hadde en av de andre fire nevnte Statoil-lederne pekt seg ut, tror jeg avgjørelsen ville vært tatt allerede. Men det kan skje, det er store fordeler med en sjef som allerede kjenner selskapet og bransjen inn og ut og har nettverk. Styret vektlegger også kontinuitet og gjennomføring av eksisterende strategi.

Av de interne tror Omdal Bacher og Reitan er sterkeste kandidater:

– Knight er for kontroversiell, og Nylund har ikke så bred erfaring internasjonalt.

Men Omdal tror mest på en ekstern kandidat, en som ikke er knyttet til nåværende veivalg og kan ta en uhildet gjennomgang av dagens portefølje og strategi.

Bjerke kan snu

Omdal mener både PGS-sjef Reinhardsen, som skal ha vært til intervju, Schlumberger-topp Kibsgaard-Petersen og E.on-sjef Kildahl er gode kandidater:

– Kibsgaard-Petersen hadde vært perfekt, men han blir nok for dyr. Samtidig tror jeg ikke vi kan utelukke Bjerke i DNB, selv om det er blitt avvist.

Omdal påpeker at også Helge Lund en periode avviste at han var kandidat til lederstillingen i Statoil, da han nettopp hadde begynt som konsernsjef i Aker.

– Det var ikke akkurat begeistring der da Lund etter noen runder tok jobben i Statoil likevel. Så hvis staten som eier virkelig ønsker Bjerke, så vil de nok ta en runde til på det, sier Omdal. 

FAKTA

* 15. oktober 2014 kunngjorde Statoils konsernsjef Helge Lund at han ville fratre etter ti år i jobben.

* Statoils styre konstituerte Eldar Sætre, leder for markedsføring, prosessering og fornybar energi (MPR), som konsernsjef med umiddelbar virkning.

* Lund mottar lønn i oppsigelsestiden fram til 1. mars 2015 og står til disposisjon for selskapet.

* Et underutvalg med fire av Statoil-styrets medlemmer skal finne ny konsernsjef, ved hjelp av en ekstern rådgiver.

* Blant interne kandidater er fire konserndirektører: Torgrim Reitan økonomi og finans, Lars Christian Bacher (internasjonal utvikling og produksjon), Arne Sigve Nylund (utvikling og produksjon Norge) og John Knight (global strategi og forretningsutvikling)

* Blant eksterne kandidater er konsernsjef i seismikkselskapet PGS Jon Erik Reinhardsen, konsernsjef i verdens største oljeserviceselskap Schlumberger Pål Kibsgaard-Petersen, konsernsjef i DNB Rune Bjerke, konserndirektør i E.on Jørgen Kildahl og avtroppende konsernsjef i Vattenfall Øystein Løseth.

* Ingen av de tidligere Statoil-toppene Harald Norvik, Olav Fjell eller Helge Lund ble rekruttert fra egne rekker. comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics