Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  24.10.2020: Forsiden

Havyard øker sin eierandel i Norwegian Electric Systems

Lederteam: Påtroppende administrerende direktør i Norwegian Electric Systems, Tor Leif Mongstad (til venstre) ser fram til å fortsette å utvikle et spennende selskap i tett sammarbeid med gründer Jan Berg. Foto: Norwegian Electric Systems

Havyard Group ASA har kjøpt seg opp til 50,5 % eierandel i teknologiselskapet Norwegian Electric Systems AS.

Av: Redaksjonen Publisert: 30.01.15 kl. 11:54
<- Tilbake til: Forsiden

Havyard Group ASA eide før oppkjøpet 37,9 % av Norwegian Electric Systems AS og har gjennom kjøp av aksjer fra selskap tilhørende Jan Berg og Frithjof Hustig overtatt majoriteten i selskapet. Berg og Hustig sine selskap vil etter kjøpet ha henholdsvis 32,28 og 6 % eierandeler i Norwegian Electric Systems AS. Resterende aksjer i selskapet er eid av andre nøkkelpersoner i selskapet. Etter eget ønske vil Jan Berg gå over i en annen rolle i selskapet og Tor Leif Mongstad vil gå inn som ny administrerende direktør.

Vinn-vinn

Havyard Groups strategi er å utvikle og levere skipsteknologi ved å ha kompetanse om og kontroll på de kritiske leddene i verdikjeden for design og bygging av avanserte skip. Stadig flere av disse skipene har dieselelektriske eller hybride fremdriftssystem og disse systemene er kritiske og sterkt integrerte i hele skipsdesignet. Dette var årsaken til at Havyard var med å starte opp Norwegian Electric Systems og til at selskapet nå har skaffet seg aksjemajoriteten i selskapet.Geir Johan Bakke, konsernsjef i Havyard Group ASA, sier det nå var naturlig å gå enda mer aktivt inn i Norwegian Electric Systems for å utvikle selskapet videre. –Norwegian Electric Systems er en viktig premissleverandør når vi utvikler nye, avanserte skipsdesign med dieselelektriske eller hybride fremdriftssystemer. Samarbeid med leverandøren av slike produkt er avgjørende for å utvikle de beste skipene og for å kunne levere avtalt kvalitet til rett tid og med rett kost til våre krevende kunder. Hovedmotivasjonen vår med å kjøpe oss opp i NorwegianElectric Systems er at vi ønsker å bidra til å utvikle enda bedre produkt til våre kunder, enten de kjøper et system fra Norwegian Electric Systems eller et skipsdesign eller nybygg fra Havyard.Dette vil gi merverdi for Havyard, Norwegian Electric Systems og våre kunder i form av enda bedre og mer konkurransekraftige produkt, konkluderer konsernsjef Geir Johan Bakke.

Produktutvikling og synergier

Tor Leif Mongstad overtar for Jan Berg som administrerende direktør i Norwegian Electric. Jan Berg går etter eget ønske over i en rolle som leder for forretningsutvikling i selskapet.Norwegian Electric Systems vil fortsette som selvstendig selskap med ansvar for egen produktutvikling, salg og produksjon. Det blir imidlertid sterkere fokus på å hente ut synergier med Havyard, for eksempel på innkjøp og produksjon.- Spesielt sammen med Havyard Power &amp; Systems, som også har produkt og kompetanse inneen elektronikk og elektro vil det være synergier å hente,sier den nye direktøren i Norwegian Electric Systems, Tor Leif Mongstad. – Et eksempel kan være på tavleproduksjon, fortsetter han. – Et annet er kompetansen Havyard Power &amp; Systems innehar på elektrodesign og engineering på skip, noe som vil gi verdifull input til produktutviklingen i Norwegian Electric Systems.- I tillegg til det potensiale som ligger i de etablerte Dieselelektriske systemene, ser vi et stort marked og store miljøgevinster i det nyutviklede batterihybridsystemet til Norwegian Electric Systems, QUEST®. Det vil gi store drivstoffbesparelser, og dermed også redusere utslipp til luft vesentlig.- Jeg har fram til nå vært kunde hos Norwegian Electric Systems og har nyttgodt av de gode produktene de har levert til Havyards nybygg. Nå gleder jeg meg til å ta fatt i jobben og bidra til å fortsette den positive utviklingen sammen med den kompetente organisasjonen til Norwegian Electric Systems, sier den nye administrerende direktøren, Tor Leif Mongstad entusiastisk.

Pionerer

Gründer og tidligere hovedaksjonær i Norwegian Electric Systems, Jan Berger regnet som en av nestorene innen sitt fagfelt. Jan Berg startet elektrikerlære allerede i 1964 og jobbet både som skipselektriker og med salg og utvikling av elektriske produkt og systemer i flere selskap før han var med og etablerte Scandinavian Electric i 1984.Jan Berg utviklet selskapet med fokus på totalkompetanse om elektriske systemer og hovedmarkedet ble maritim elektro. Selskapet startet tidlig å levere motorer, generatorer og frekvensomformere til utstyrsleverandører, verft og redere.Jan Berg fremhever tett samarbeid og langsiktige relasjoner med gode underleverandører som en kritisk suksessfaktor for selskapene han har utviklet. – Nærheten til kompetansen innen produktene og systemene vi leverer vil jeg framheve som den andre viktige suksessfaktoren vi har. Der andre kanskje har måttet støtte seg til underleverandører og eksterne konsulenter har vi hatt fokus på å ha det i eget hus. Både når vi utvikler nye produkt og vi for eksempel skal løse utfordringer på servicesiden er detveldig enkelt når man kan finne svaret ved å gå til en kollega på nabokontoret.Når Mongstad nå tar over som administrerende direktør i Norwegian Electric Systems skal Jan Berg konsentrere seg om å utvikle utvalgte marked, ha salgsansvar for noen av de eksisterende store kundene og bidra i den generelle forretningsutviklingen av selskapet. Han har stor tro på den nye sjefen og at de skal samarbeide godt videre. – Jeg har kjent Tor Leif siden tidlig på nittitallet og vi har samarbeidet på flere plan i mange år.De senere årene har Tor Leif også sittet i styret for Norwegian Electric Systems. Vi kjenner hverandre godt og utfyller hverandre, så jeg tror vi blir et bra team som kan ta selskapet nye steg videre. Det blir nok en liten utfordring at det ikke er jeg som bestemmer lenger, men jeg er sikker på atvi skal få det til, smiler Jan Berg.comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics