Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  10.08.2020: Forsiden

Gamle norske marinefartøyer brukes i privat marinestyrke

KNM Geir - Foto: Forsvaret.

Seks tidligere norske missiltorpedobåter brukes nå i en privat marinestyrke i Nigeria. Lederen av marinestyrken er en tidligere pirat.

Av: NTB Publisert: 14.06.14 kl. 06:00
<- Tilbake til: Forsiden

Salg og eksport av norsk krigsmateriell er underlagt et omfattende regelverk. Slikt materiell skal ikke selges til militært bruk i konfliktområder.

Men ifølge Dagbladet er de tidligere missiltorpedobåtene KNM Geir, Hauk, Jo, Stegg, Terne og Tjeld nå i bruk av den private marinestyrken som har som hovedoppgave å jakte pirater og drive inn skatter.

– Det er trist at disse fartøyene, som har operert både i internasjonale operasjoner og i lang tjeneste for Norge, ender opp på dette viset, sier Marianne Øihals, informasjonsdirektør i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som hadde ansvaret for salget av båtene i 2012.

Styrken ledes til alt overmål av den tidligere piraten Goverment «Tompolo» Ekpemupolo som i sitt virke skal ha vært med på å angripe og kidnappe nordmenn ved to tilfeller i 2006. Først ved et angrep på den norske oljeriggen Bulford Dolphin og senere ved en bording av det norskeide forsyningsskipet Northern Comrade. I siste tilfelle var to nordmenn blant de kidnappede.

Ifølge Dagbladet ble skipene opprinnelig solgt til det britiske selskapet CAS Global for 74 millioner kroner.

Utenriksdepartementet mener på sin side at de ikke har gjort noen feil ettersom båtene nå er å regne som sivile fartøyer.

– All militær utrustning er permanent fjernet eller gjort ubrukelig. Dette var en sentral del av grunnlaget for UDs beslutning om at det ikke var nødvendig med eksportlisens for båtene, sier Frode O. Andersen i UD til avisen. 



comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics