Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  12.07.2020: Forsiden

Ap: Oligark kan få lederrolle i Barentshavet

Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap), tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet, mener det burde ha ringt en varselklokke da den russiske oligarken Mikhail Fridman skulle godkjennes som lisenseier på norsk sokkel. Foto: Jarle Vines/Wikipedia

Alle varselklokker burde ringt da den russiske oligarken Mikhail Fridman skulle godkjennes som lisenseier på norsk sokkel, mener Arbeiderpartiet.

Av: NTB Publisert: 22.10.14 kl. 18:53
<- Tilbake til: Forsiden

At en russisk oligark er på vei inn på norsk sokkel, burde føre tankene inn på sanksjonsregimet og hvilke virkninger situasjonen i Ukraina kan få for russisk-eide selskaper, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) til NTB.

Uten politisk vurdering

Han skjønner ikke hastverket med å la Fridman slippe til på norsk sokkel. Spesielt når det er en omstridt russisk oligark som banker på døren. Oppkjøpet var politisk omstridt i Tyskland da det ble annonsert i mars. Tyskerne tok ikke endelig stilling før i august, mens Olje- og energidepartementet ga ny lisens allerede 27. juni.

– Her virker det som om embetsverket har gått på autopilot, og at godkjennelsen ble gitt uten noen politisk vurdering. Det er alvorlig. Spørsmålet om russisk eierskap på norsk sokkel burde vært forelagt Stortinget, sier Henriksen.

Stilte spørsmål

Ap-representanten har ikke fått svar på et skriftlig spørsmål han sist torsdag stilte til oljeminister Tord Lien (Frp) om å vurdere Fridmans oppkjøp av RWE Dea i lys av krisen i Ukraina og sanksjoner mot Russland.

Henriksen frykter at Norge kan ha satt seg i en vanskelig situasjon dersom den omstridte russiske oligarken Mikhail Fridman nå havner på sanksjonslisten.

– Dette vil kunne gå ut over RWE Dea's kapasitet til å gjøre jobben sin på norsk sokkel. Da vil kapitalbasen deres bli innskrenket, sier Henriksen.

Lederrolle i Barentshavet

Fridman fikk tilgang til de norske lisensene gjennom et oppkjøp av det tyske oljeselskapet RWE Dea til 42 milliarder norske kroner. RWE Dea er med på over 40 lisenser på norsk sokkel, og eier 30 prosent av funnet som ble gjort på Alta-prospektet i Barentshavet i forrige uke. Dette funnet er så lovende at det kan endre hele bildet for oljeutvinning i Barentshavet.

– Vi kan oppleve at RWE Dea og operatøren Lundin gjør så store funn at de vil kunne få en lederrolle i å utvikle ny oljeinfrastruktur i Barentshavet. Hvis Fridman eller RWE Dea står på sanksjonslisten, er det en fare for en veldig viktig strategisk utvikling av en del av norsk sokkel. Dette er i høyeste grad et politisk spørsmål man i alle fall må vurdere, sier Henriksen til NTB.

Petoro burde gå inn

Han tolker den raske norske godkjenningen av RWE Dea slik at det ikke har vært politisk tenkning rundt å slippe Fridman til på norsk sokkel.

– Hvis det derimot var politisk tenkning rundt godkjennelsen, hadde det vært interessant for Stortinget å vite hva de tenkte. Det ville ikke vært urimelig at Petoro, altså SDØE gikk inn og tok RWE Deas eierandel i den strategisk viktige lisensen, sier Henriksen.

SDØE, Statens direkte økonomiske engasjement, er en ordning som ble etablert for snart 30 år siden for forvaltning av norsk statlig engasjement i petroleumssektoren.comments powered by Disqus
 
Real Time Analytics