Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Skipsmagasinet.no, 11.årgang.  26.09.2020: Forsiden

Åpent skip, dåp, konferanse og ministerbesøk

Klar til dåp: «African Inspiration» ligger pyntet og klar til dåp på Mjølstadneset i Herøy. Foto: Havyard

6. november var det stor aktivitet ved Havyard Groups hovedkontor i Herøy i Møre og Romsdal.

Av: Redaksjonen Publisert: 07.11.14 kl. 11:03
<- Tilbake til: Forsiden

Spenning: Både gudmor Siv Jensen, Geir Johan Bakke fra Havyard og Taofik Adegbite fra Marine Platforms var spente, men flaska knuste i første forsøk Foto: Havyard

På prøvetur: «African Inspiration» gjennomgikk et omfattende testprogram ved verftet i Sognefjorden før den gikk til Fosnavåg for å bli døpt. Foto: Havyard

Finansminister Siv Jensen døpte Havyards nybygg 115 «African Inspiration» ved kaien som ligger foran hovedkontoret. I forkant hadde både elever fra skolene i Herøy og folk flest fått mulighetene til å inspisere skipet og Fosnavåg Shippingklubb hadde hatt konferanse om bord.

Mange skuelystne

Havyard ville gjerne vise fram det siste, flotte nybygget sitt og hadde invitert både skoler og lokalbefolkning til å får seg en tur om bord.

Fra morgenen av var tiden avsatt til elevene fra ungdomsskolen og videregående og det var stor interesse for å besøke «African Inspiration». Over 300 elever hadde tatt turen om bord og de fikk både guidet omvisning og presentasjon av skuta og hva Havyard styrer med.

At invitasjonen ble så godt mottatt på skolene og at så mange elever tok turen viser hvor viktig den maritime bransjen er for miljøet her ute, sier Julianne Gjelseth som er trainee i Havyard Group og for tiden jobber på personalavdelingen. – Det var en utfordring å ta imot så mange ungdommer på kort tid, men når vi så entusiasmen de viste så var det verdt det. Vi har selvsagt en baktanke med å invitere ungdommene og håper de nå har fått en enda bedre forståelse for hva Havyard driver med og får lyst til å jobbe for oss i framtiden, smiler Julianne lurt.

Litt senere fikk alle andre som ville mulighet til å inspisere skuta. Selv om Herøyværingene er litt bortskjemte med fine, nye skip som viser seg fram var det mange som benyttet anledningen og mange ga uttrykk for at dette var ei flott skute.

Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Havyard Group sier det er viktig at Havyard får vist fram de flotte produktene sine også i Herøy. – Havyard har omtrent 900 ansatte totalt og over 130 i Herøy, men foruten produksjonen på Havyard MMC er det ikke så mye som vises igjen fysisk her oppe, sier Larsen. – Vi har stor aktivitet blant annet innen design, prosjektledelse og innkjøp her oppe og det er mange som har bidratt inn mot byggingen av dette skipet også. De ansatte på skipsverftet i Leirvik i Sogn fikk vise fram produktet sitt på åpent skip ved verftet forrige helg og nå var det de ansatte her oppe sin tur. Styrken til Havyard er at vi kontrollerer store deler av verdikjeden i konstruksjon og bygging av skip og den gode samhandlingen mellom alle lokasjonene våre i Leirvik, i Herøy, andre steder i Norge og internasjonalt. Vi er stolte av det vi leverer og liker godt å vise det fram, avslutter en fornøyd kommunikasjonsdirektør.

Konferanse ombord

Fosnavåg Shippingklubb benyttet også anledning når Havyard arrangerte åpent skip og Finansministeren var på besøk til å arrangere konferanse for medlemmene om bord. De oppmøtte fikk mulighet til å inspisere skipet før konferansen. Under konferansen fikk de høre på spennende innlegg. Norges ambassadør i Nigeria, Rolf Red og Nigerias ambassadør i Norge, Benedict Amobi delte sine erfaringer om norsk / nigeriansk samarbeid sett fra sine ståsted, eier og sjef i Marine Platforms Limited fortalte om selskapet og oljeindustrien i Nigeria. Finansminister Siv Jensen fortalte om regjeringens tiltak for at næringslivet skal ha gode, forutsigbare rammebetingelser og at de kommer til å prioritere tiltak som legger til rette for mer handel med de framvoksende økonomiene i Asia og Afrika. Formueskatten ble selvfølgelig et hett tema i den påfølgende spørsmålsrunden.

Olav Remøy, som er styreleder i Fosnavåg Shippingklubb var fornøyd både med arrangementet og at de fikk holde konferansen om bord. – Medlemmene i Fosnavåg Shippingklubb representerer de fleste deler av det maritime næringslivet i Herøy, både rederi og industri, sier Remøy. – Derfor var det ekstra spennende å kunne arrangere konferansen om bord i Havyard nybygg. Det var også interessante innlegg om tema og markeder vi vanligvis ikke hører så mye om, så dette har vært en meget god konferanse for Fosnavåg Shippingklubb, konkludere styreleder Remøy.

Finansminister og gudmor

Finansminister Siv Jensen hadde et travelt program under besøket sitt på Sunnmøre. Før hun kom til Herøy hadde hun allerede besøkt sykehuset i Volda. I Herøy kom hun direkte til konferansen til Fosnavåg Shipping, før hun var gudmor for «African Inspiration». Siv Jensen var tydelig stolt over å ha fått oppdraget med å døpe nybygget fra Havyard. I dåpstalen trakk Finansministeren igjen fram Afrika som ett av de framvoksende markedene norsk næringsliv bør satse i og samarbeidet mellom Havyard og Marine Platforms som et godt eksempel på hva som er mulig å på til.

Etter dåpen rakk Jensen et besøk på offshoresimulatoren i Fosnavåg før hun hastet tilbake til flyplassen for å reise til sine neste oppdrag.

Eksotisk marked med potensiale

Både Geir Johan Bakke, konsernsjef i Havyard Group og Erlend Hatleberg, prosjektleder ved Havyard Ship Technology i Leirvik er fornøyde med et vel gjennomført prosjekt og har god tro på å kunne gjøre mer forretning med MPL.

- Det var mange som var skeptiske når vi offentliggjorde kontrakten med bygging av et avansert subsea skip til et Nigeriansk rederi, sier konsernsjef Bakke. – Det har vært spennende tider for oss også, men vi har gjennom dette prosjektet bevist noe av Havyards sterkeste sider. Vår evne til å tilby skreddersydde tekniske og kommersielle løsninger til kunden, samt vår fleksibilitet til å løse utfordringer som måtte dukke opp underveis gir Havyard et konkurransefortrinn. Det gir oss mulighet til å gjennomføre prosjekt som andre kanskje ville ha større barrierer med å tre inn i. Erfaringen vi skaffer oss i slike prosjekt gir oss enda større konkurransekraft til å fortsette å utnytte mulighetene i denne typen marked og kontrakter. Med gode produkt og høy kompetanse på gjennomføring av komplekse prosjekt i grunn har vi de beste forutsetninger for å gjøre sunn forretning også i denne typen nye og fremvoksende marked, sier konsernsjefen.

Erlend Hatleberg, som har vært prosjektleder for bygg 115 «African Inspiration» roser samarbeidet med representantene fra Marine Platforms. – Vi har hele tiden hatt et godt samarbeid og en god dialog, både når alt har gått som planlagt og når det har oppstått utfordringer vi har måttet ta tak i. Det har gjort at vi har fått gjennomført et bra prosjekt og levert et skip vi er stolte av. Jeg ser gjerne at Marine Platforms bestiller flere skip ved verftet vårt avslutter en fornøyd prosjektleder.

Reder med framtidsvyer

Gründer og leder av Marine Platforms, Taofik Adegbite er begeistret og stolt over å døpe sitt første nybygg. Fra før har selskapet ett offshore skip, som de kjøpte av et norsk offshore rederi. I tillegg charter de inn flere fartøy for å utføre oppdragene selskapet har tatt på seg.

- Dette er en stor dag for meg, sier Adegbite. – Når jeg tenker på tiden fra vi var om bord i søsterskipet til «Afrikan Inspiration» ved skipsverftet i Leirvik, til vi nå kan ta i bruk dette fantastiske skipet har det vært et eventyr. Det har vært mange utfordringer underveis, men nå er det som en drøm som har blitt realitet. Når jeg ser på det flotte skipet vet jeg at vi valgte den rette samarbeidspartneren til å bygge skipet og vi har bevis på at vi kan utrette store ting. Dette er bare begynnelsen, sier Adegbite.

Etter å ha tatt om bord utstyr og utrustning går «African Inspiration» til Nigeria for å betjene en langtidskontrakt på IMR (Inspection, Maintenance and Repair) arbeid for en av de største kontraktørene på dypt vann i Nigeria.

- Å velge Havyard er en av de klokeste beslutningene vi har gjort, fortsetter Adegbite. - Den fleksibiliteten, samarbeidsevnen og felles forståelsen Havyards folk har utvist er enestående. Det har vært utfordringer underveis, men vi har fått levert et skip med topp kvalitet på tid og budsjett. Det gir et godt grunnlag også for framtidig samarbeid, sier Adegbite.

Adegbite har stor tro på framtiden, både for utviklingen i MPL og for Havyards muligheter i det Nigerianske markedet.

- MPL har vært en pioner for Nigerianske selskap som ønsker å tilby avanserte undervannstjenester til oljeindustrien i Nigeria. Vi ser at flere kommer etter og det ønsker vi velkommen for konkurranse skjerper oss. Vi skal jobbe for å beholde vår ledende posisjon og vi tror også erfaringen Havyard har skaffet seg gir dem muligheter i det Nigerianske markedet både fra oss og andre selskap som kommer etter. Havyard ha vis at de kan håndtere utfordringene med en nytt og fremvoksende marked og har, som MPL et konkurransefortrinn de kan utnytte i veksten som er forventet i dette markedet, avslutter Taofik Adegbite, Gründer og leder av MPL.

Rederiet

Marine Platforms Limited er et nigeriansk selskap som tilbyr forskjellige tjenester til oljeindustrien offshore i Nigeria og internasjonalt. Tjenestene består blant annet av brønnservice, subsealøsninger på dypt vann og utleie av skip til forskjellige offshore oppdrag.

Taofik Adegbite grunnla selskapet sammen med to andre partnere og leder selskapet i dag. Marine Platforms har hovedkontor i Lagos, operasjonsbase i nærheten av Port Harcourt på sørkysten av Nigeria og teknisk driftskontor i Aberdeen i Skottland. Selskapet ble i 2013 kåret til årets bedrift i Nigeria.

Havyard Ship Technology bygg 115 «African Inspiration»

Et Havyard 857 Subsea IMR (Inspection Maintenance and Repair) skip som skal brukes til installasjon, vedlikehold og reparasjon av oljeinstallasjoner på havbunnen. Designet av Havyard Design & Solutions i Fosnavåg og bygd ved Havyard Ship Technology i Leirvik i Sogn.

Lengde:                                                                    113 m

Bredde:                                                                     22 m

Lugarkapasitet:                                                       120 personer

Lastedekk:                                                               1200 m2

Aktiv hiv-kompensert offshore kran:       250 tonncomments powered by Disqus
 
Real Time Analytics